1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Thursday, July 14, 2011

#2: Cucur Cempedak/Cempedak Goreng

Bahan-bahan:

Buah cempedak
Tepung Beras
1 sudu besar kapur sirih (Supaya lebih rangup)
Sedikit garam
Air

Cara-cara:

1| Masukkan tepung beras, kapur sirih, garam dan air ke dalam besen. Bancuhkan adunan tersebut hingga sebati.



2| Masukkan buah cempedak ke dalam bancuhan tepung. Gaul rata buah dan bancuhan tepung.


3| Panaskan minyak.


4| Masukkan buah cempedak yang telah bergaul bancuhan tepung ke dalam kuali panas. Masak sehingga buah kuning keemasan/kecoklatan (garing).


5| Siap sedia untuk dihidang! ; )


* Bancuhan yang sama juga dapat digunakan untuk menggoreng pisang, ubi dan apa-apa buah yang boleh digoreng. = )




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...