Orang Kedah panggil Gulai Ikan! : )
+Ikan sembilang+
Bahan-bahan:
2 paket kecil Rempah Kari Ikan
Air panas
10 ulas Bawang Merah (5 ulas ditumbuk, 5 ulas dihiris halus)
8 ulas Bawang Putih (4 ulas ditumbuk, 4 ulas dihiris halus)
Santan (Sukatan bergantung kepada citarasa kepekatan/kecairan yang disukai)
Sedikit Asam Jawa (Untuk diperah sedikit ke dalam santan)
Daun Kari
Halba campur
Ikan
Kacang Bendi
Garam
Serbuk Perisa Ajinomoto (Kalau taknak pun tak apa)
* Hidangan: 5-6 orang
Cara-cara:
1| Masukkan rempah ke dalam mangkuk.
2| Masukkan air panas dan bawang-bawang yang telah ditumbuk.
3| Kemudian masukkan sedikit pati santan yang belum bercampur perahan asam jawa, kacau rata dan biarkan.
4| Panaskan periuk, tumis bawang-bawang yang telah dihiris halus bersama daun kari. Biar seketika, kemudian masukkan halba campur.
5| Setelah tumisan berwarna kekuningan, masukkan bancuhan rempah. Tutup periuk seketika.
6| Tunggu sehingga pecah minyak.
7| Masukkan ikan, dan tutup periuk seketika.
8| Masukkan kacang bendi, tutup semula periuk dan biarkan kacang bendi kelihatan sedikit layu.
9| Tuang lebihan santan yang telah diperah sedikit asam jawa ke dalamnya.
10| Tunggu sehingga mendidih. Masukkan garam dan serbuk perisa Ajinomoto secukup rasa. Kacau rata.
No comments:
Post a Comment