1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Friday, July 15, 2011

#3: Kari Ikan Sembilang

Orang Kedah panggil Gulai Ikan! : )


+Ikan sembilang+


Bahan-bahan:


2 paket kecil Rempah Kari Ikan
Air panas
10 ulas Bawang Merah (5 ulas ditumbuk, 5 ulas dihiris halus)
8 ulas Bawang Putih (4 ulas ditumbuk, 4 ulas dihiris halus)
Santan (Sukatan bergantung kepada citarasa kepekatan/kecairan yang disukai)
Sedikit Asam Jawa (Untuk diperah sedikit ke dalam santan)
Daun Kari
Halba campur
Ikan
Kacang Bendi
Garam
Serbuk Perisa Ajinomoto (Kalau taknak pun tak apa)


* Hidangan: 5-6 orang


Cara-cara:


1| Masukkan rempah ke dalam mangkuk.




2| Masukkan air panas dan bawang-bawang yang telah ditumbuk.




3| Kemudian masukkan sedikit pati santan yang belum bercampur perahan asam jawa, kacau rata dan biarkan.




4| Panaskan periuk, tumis bawang-bawang yang telah dihiris halus bersama daun kari. Biar seketika, kemudian masukkan halba campur.




5| Setelah tumisan berwarna kekuningan, masukkan bancuhan rempah. Tutup periuk seketika.




6| Tunggu sehingga pecah minyak.




7| Masukkan ikan, dan tutup periuk seketika.




8| Masukkan kacang bendi, tutup semula periuk dan biarkan kacang bendi kelihatan sedikit layu.




9| Tuang lebihan santan yang telah diperah sedikit asam jawa ke dalamnya.




10| Tunggu sehingga mendidih. Masukkan garam dan serbuk perisa Ajinomoto secukup rasa. Kacau rata.



11| Gulai/kari ikan siap untuk dimakan! ; D




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...