1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Wednesday, July 20, 2011

#4: Kuah Lontong/Lodeh

Kuah lontong ataupun dikenali jugak sebagai masak lodeh. : )

Bahan-bahan:

Kacang panjang
Sayur pucuk
Su'un
Kobis
Kentang
Carrot
Bawang besar
Bawang merah
Bawang putih
Cili merah
Terung
Tempe
Tauhu
Daging
Sengkuang
Lengkuas
Udang kering
Halia
Serai
Asam keping
Santan
Garam
Serbuk kunyit

* Hidangan: 10 orang ++

Cara-cara:

~ Rendam udang kering
~ Rendam sayur pucuk & su'un
~ Rendam kentang, terung & carrot
~ Kisar bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas & udang kering
~ Goreng tauhu & tempe
~ Rebus daging
~ Serai diketuk


1| Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas dan udang kering yang telah dikisar.
2| Tunggu sehingga berbau wangi, tuang secawan air, masukkan carrot, kentang dan daging. Pastikan tenggelam supaya bahan-bahan menjadi empuk.


3| Tutup periuk sedikit supaya bahan-bahan empuk. Kemudian masukkan kacang panjang.


4| Tutup periuk seketika, kemudian masukkan terung dan serai.


5| Masukkan pula kobis dan sengkuang.


6| Masukkan sayur pucuk dan su'un.


7| Tuangkan separuh santan, masukkan tempe dan tauhu yang telah digoreng.


8| Tabur sedikit serbuk kunyit.


9|  Kacau rata, masukkan garam secukup rasa. Taburkan bawang besar dan cili merah.


10| Tambah lebihan pati santan apabila telah mendidih, dan masukkan dua keping asam keping.


11| Tunggu hingga mendidih, jika kuah sudah cukup rasa, tutup api dan sedia untuk dihidang! : )


* Cadangan hidangan: Dimakan bersama nasi impit dan kuah kacang. Juga boleh dimakan dengan sambal sotong, sambal bilis, rendang ataupun serunding mengikut selera masing-masing. =D

♡♡♡♡

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...