Bahan-bahan:
Minyak masak
Minyak sapi
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Air
Daun pandan
Susu cair
Beras
Garam
Cara-cara:
1| Panaskan minyak masak dan minyak sapi. Kemudian tumis halia, bawang merah, bawang putih, bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
2| Setelah kekuningan, tuang air dan masukkan daun pandan.
3| Masukkan garam secukup rasa, kemudian tuang susu cair.
4| Biarkan sebentar, kemudian masukkan beras. Tutup periuk, kemudian kacau beras dan pastikan ia tidak hangit.
5| Setelah masak, tutup api dan sedia untuk menikmati! :D
** Boleh dimakan dengan apa saja kuah kegemaran anda! (Masak kurma, Ayam masak merah, Daging masak hitam, etc)
No comments:
Post a Comment