Bahan-bahan:
2 paket kecil Rempah Kari Daging
Air panas
Kerisik
10 ulas Bawang Merah (5 ulas ditumbuk, 5 ulas dihiris halus)
8 ulas Bawang Putih (4 ulas ditumbuk, 4 ulas dihiris halus)
Halia (Sedikit ditumbuk, dan sedikit lagi dihiris halus)
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah pelaga
Santan (Sukatan bergantung kepada citarasa kepekatan/kecairan yang disukai)
Terung
3 sudu besar Gula
Garam
Cara-cara:
1| Masukkan rempah, air panas, kerisik, bawang-bawang dan halia yang telah ditumbuk dan pati santan ke dalam bekas.
2| Panaskan periuk, tumis bawang-bawang dan halia yang telah dihiris halus, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.
3| Setelah kekuningan, tuang bancuhan rempah ke dalam periuk.
4| Tutup periuk seketika, dan tunggu sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan gula. Kacau rata, dan tutup semula periuk agar gula hancur.
5| Masukkan terung, tambah sedikit air. Tutup periuk dan tunggu sehingga terung masak.
6| Masukkan lebihan santan. Tunggu sehingga hampir masak, masukkan garam secukup rasa.
7| Setelah siap, pajeri terung sudah boleh dinikmati! :D
No comments:
Post a Comment