1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Wednesday, August 3, 2011

#6: Pajeri Terung

Bahan-bahan:

2 paket kecil Rempah Kari Daging
Air panas
Kerisik
10 ulas Bawang Merah (5 ulas ditumbuk, 5 ulas dihiris halus)
8 ulas Bawang Putih (4 ulas ditumbuk, 4 ulas dihiris halus)
Halia (Sedikit ditumbuk, dan sedikit lagi dihiris halus)
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah pelaga
Santan (Sukatan bergantung kepada citarasa kepekatan/kecairan yang disukai)
Terung
3 sudu besar Gula
Garam

Cara-cara:

1| Masukkan rempah, air panas, kerisik, bawang-bawang dan halia yang telah ditumbuk dan pati santan ke dalam bekas.


2| Panaskan periuk, tumis bawang-bawang dan halia yang telah dihiris halus, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga.


3| Setelah kekuningan, tuang bancuhan rempah ke dalam periuk.


4| Tutup periuk seketika, dan tunggu sehingga pecah minyak. Kemudian masukkan gula. Kacau rata, dan tutup semula periuk agar gula hancur.


5| Masukkan terung, tambah sedikit air. Tutup periuk dan tunggu sehingga terung masak.


6| Masukkan lebihan santan. Tunggu sehingga hampir masak, masukkan garam secukup rasa.


7| Setelah siap, pajeri terung sudah boleh dinikmati! :D


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...