1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Friday, August 5, 2011

#10: Buah Melaka

Buah Melaka, atau sesetengah orang kat tempat lain panggil sebagai Onde-onde.


Bahan-bahan:

Tepung pulut
Sedikit air kapur
Pewarna hijau
Air
Gula Melaka (Dikacip/dipotong dadu)
Kelapa (Telah diparut)
Garam

Cara-cara:

1| Masukkan tepung pulut, sedikit air kapur, pewarna hijau dan air ke dalam bekas. Gaul hingga sebati.



2| Cubit sedikit adunan tepung, isikan gula melaka ke dalamnya dan gentel hingga bulat. Pastikan saiz tidak terlalu besar sebab ia akan mengembang apabila dimasak.




3| Didihkan air, kemudian masukkan satu-persatu buah melaka yang telah digentel. Apabila telah masak, ia akan terapung sendiri.



4| Gaulkan dengan kelapa yang telah dicampur dengan sedikit garam.



5| Siap! : )



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...