1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Saturday, August 6, 2011

#11: Gulai Ikan Kering

Gulai Ikan Kering aka Gulai Ikan Masin aka Kari Ikan Kering aka Kari Ikan Masin.


Bahan-bahan:

1 paket kecil Rempah Kari Ikan
10 ulas Bawang Merah (5 ulas ditumbuk dan 5 ulas dihiris halus)
8 ulas Bawang Putih (4 ulas ditumbuk dan 4 ulas dihiris halus)
Air panas
Daun kari
Santan
Ikan Kering
Terung
Garam

Cara-cara:

1| Masukkan rempah dan air panas ke dalam bekas, kemudian campurkan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk bersama sedikit pati santan. Kacau hingga sebati.

2| Masukkan terung dan ikan kering ke dalam periuk, kemudian tuang bersama bancuhan rempah. Buka api, dan tutup periuk. Tunggu sehingga terung empuk.


3| Tuang lebihan santan. Tunggu seketika hingga mendidih.


4| Apabila mendidih masukkan garam secukup rasa. Biar seketika sehingga masak, kemudian tutup api.


5| Panaskan kuali, tumis bawang merah dan bawang putih yang dihiris halus bersama daun kari. Setelah kekuningan ataupun sedikit layu, tutup api.


6| Tuangkan tumisan tersebut ke dalam periuk kuah yang telah masak tadi.


7| Siap untuk dihidang! :)


** Teknik ini dinamakan "tumis atas darat" (panggilan sebelah Utara, tempat lain tak tahu la, hee). Sebabnya cara masakan gulai ni tak ditumis masa mula-mula, tapi masa akhir masakan. Cara ni lebih sedap sebab bau kuah akan lebih wangi. Cara ni juga sesuai dibuat untuk masakan Kurma! :D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...