1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Sunday, August 7, 2011

#12: Tomyam Campur

Bahan-bahan:

3-4 batang serai (Diketuk)
Halia (Ditumbuk)
Lengkuas (Ditumbuk)
Air
Daun limau purut
1 ulas bawang besar
2 biji tomato
1 batang lobak merah
Bunga kobis
Ayam
Udang
1 Kiub Sup Tomyam
1 paket Perencah/Pes Tomyam
Cili padi
Garam
Limau nipis

Cara-cara:

1| Tumis serai, halia dan lengkuas.


2| Kemudian masukkan isi ayam dan udang, tuang air hingga tenggelam kesemuanya.


3| Masukkan lobak merah dan bunga kobis. Tutup periuk supaya sayur-sayur tersebut cepat empuk.


4| Apabila telah mendidih, masukkan kiub sup tomyam, perencah/pes tomyam dan cili padi. Kacau sebati.


5| Masukkan pula bawang besar, tomato dan daun limau purut. Kacau dan setelah agak masak, masukkan garam secukup rasa.


6| Tutup api apabila telah masak dan perahkan sedikit air limau nipis. Siap untuk dimakan! :)


** Boleh juga masukkan bunga jagung, cendawan, daging dan sotong! :D

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...