1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Monday, August 15, 2011

#15: Roti Jala Kuah Durian

Mula-mula sediakan kuah durian terlebih dahulu.


KUAH DURIAN

Bahan-bahan:

Isi durian secukupnya
Tepung gandum
Air
Gula
Garam
Santan
Daun pandan

Cara-cara:

1| Masukkan daun pandan dan isi durian ke dalam periuk.


2| Bancuh tepung gandum dengan sedikit air. Masukkan ke dalam periuk bersama gula dan tuang santan.


3| Bancuh dan kacau kesemuanya. Semasa membancuh, masukkan sedikit garam supaya kuah menjadi lebih lemak.


4| Masak bancuhan tersebut hingga mendidih.

** Kuah durian ni juga boleh dimakan dengan roti putih.


ROTI JALA

Bahan-bahan:

Tepung Gandum
1/2 sudu kecil Garam
Pewarna Kuning
2 biji Telur
Air
Daun pandan (Untuk menyapu minyak pada kuali)

Cara-cara:

1| Masukkan tepung gandum, garam, pewarna kuning dan telur ke dalam bekas. Bancuhkan dengan air. Pastikan tidak terlalu pekat.


2| Tapis bancuhan yang telah sebati. Tujuannya untuk mengasingkan ketulan-ketulan yang terdapat dalam bancuhan.


3| Panaskan kuali. Sapu minyak pada kuali menggunakan daun pandan.


4| Tuang bancuhan ke dalam acuan roti jala, dan tiraikan di atas kuali. Alihkan ke bahagian sebelah lagi. Setelah garing, angkat dan lipat atau gulung roti jala tersebut.


5| Siap untuk dinikmati! :D


** Roti jala juga boleh dinikmati bersama kuah kari.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...