KUAH DURIAN
Bahan-bahan:
Isi durian secukupnya
Tepung gandum
Air
Gula
Garam
Santan
Daun pandan
Cara-cara:
1| Masukkan daun pandan dan isi durian ke dalam periuk.
2| Bancuh tepung gandum dengan sedikit air. Masukkan ke dalam periuk bersama gula dan tuang santan.
3| Bancuh dan kacau kesemuanya. Semasa membancuh, masukkan sedikit garam supaya kuah menjadi lebih lemak.
4| Masak bancuhan tersebut hingga mendidih.
** Kuah durian ni juga boleh dimakan dengan roti putih.
ROTI JALA
Bahan-bahan:
Tepung Gandum
1/2 sudu kecil Garam
Pewarna Kuning
2 biji Telur
Air
Daun pandan (Untuk menyapu minyak pada kuali)
Cara-cara:
1| Masukkan tepung gandum, garam, pewarna kuning dan telur ke dalam bekas. Bancuhkan dengan air. Pastikan tidak terlalu pekat.
2| Tapis bancuhan yang telah sebati. Tujuannya untuk mengasingkan ketulan-ketulan yang terdapat dalam bancuhan.
3| Panaskan kuali. Sapu minyak pada kuali menggunakan daun pandan.
4| Tuang bancuhan ke dalam acuan roti jala, dan tiraikan di atas kuali. Alihkan ke bahagian sebelah lagi. Setelah garing, angkat dan lipat atau gulung roti jala tersebut.
5| Siap untuk dinikmati! :D
** Roti jala juga boleh dinikmati bersama kuah kari.
No comments:
Post a Comment