1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Monday, August 15, 2011

#16: Bubur Lambuk

Bubur lambuk kalau kat Kedah orang panggil Kanji. =)

Bahan-bahan:

Beras
Daging
Serai (Diketuk)
Halia
Lada hitam
Halba
Lobak masin
Udang kering
Santan
Garam
Minyak sapi
Bawang merah

Cara-cara:

1| Rebus beras dan daging sehingga kembang dan lembut.


2| Masukkan serai, halia, lada hitam, halba, lobak masin dan udang kering. Tutup periuk dan tunggu sehingga kembang.


3| Masukkan santan secukupnya mengikut sukatan beras.


4| Apabila mendidih, masukkan garam secukup rasa. Kacau rata dan tutup api.

5| Panaskan minyak masak bersama minyak sapi. Tumis bawang merah. Setelah kekuningan, tutup api.


6| Tuangkan tumisan bawang merah ke dalam bubur, kacau rata dan tutup periuk supaya aroma bubur lebih wangi.


7| Bubur lambuk sedia untuk dinikmati! :)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...