Bahan-bahan:
Beras
Daging
Serai (Diketuk)
Halia
Lada hitam
Halba
Lobak masin
Udang kering
Santan
Garam
Minyak sapi
Bawang merah
Cara-cara:
1| Rebus beras dan daging sehingga kembang dan lembut.

2| Masukkan serai, halia, lada hitam, halba, lobak masin dan udang kering. Tutup periuk dan tunggu sehingga kembang.

3| Masukkan santan secukupnya mengikut sukatan beras.

4| Apabila mendidih, masukkan garam secukup rasa. Kacau rata dan tutup api.
5| Panaskan minyak masak bersama minyak sapi. Tumis bawang merah. Setelah kekuningan, tutup api.

6| Tuangkan tumisan bawang merah ke dalam bubur, kacau rata dan tutup periuk supaya aroma bubur lebih wangi.

7| Bubur lambuk sedia untuk dinikmati! :)

No comments:
Post a Comment