1stheader

1stheader

headerkm

headerkm

Monday, August 22, 2011

#18: Kuih Sagu

Ada jugak orang panggil Kuih Telur Katak.


Bahan-bahan:

Sagu (Direndam dan ditapis)
Air
Gula
Pewarna
Kelapa parut
Sedikit garam

Cara-cara:

1| Didihkan air dalam kuali. Masukkan gula. Kemudian masukkan pewarna. Kacau sehingga rata dan masukkan sagu. Kacau lagi sehingga masak iaitu sehingga sagu tidak lagi kelihatan keras.


2| Masukkan ke dalam bekas lain dan tunggu hingga sejuk. Boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih sedap.


3| Gaulkan dengan kelapa yang telah dicampur dengan sedikit garam.


4| Sedap untuk dinikmati ketika masih sejuk. :D


** Biasanya kuih sagu dibuat warna merah jambu, saja tukar warna hijau plak. ; )

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...