Bahan-bahan:
Ayam (Dipotong kecil-kecil)
Serbuk lada sulah
Bawang putih
Daun limau purut
Sos tomato
Sos cili
sos tiram
Air
Kacang panjang
Carrot
Bunga kobis
Bawang besar
Cili padi (Diketuk)
Garam
Serbuk perisa Ajinomoto
Cara-cara:
1| Perap ayam dengan serbuk lada sulah. Bancuh sos tomato, sos cili dan sos tiram dengan air.
2| Goreng ayam hingga sedikit masak. Angkat dan ketepikan.
3| Tumis bawang putih dan daun limau purut. Kemudian tuang bancuhan sos ke dalam kuali.
4| Masukkan satu-persatu jenis sayur-sayuran iaitu carrot, bunga kobis dan kacang panjang. Tunggu seketika, apabila hampir mendidih masukkan garam dan serbuk perisa Ajinomoto secukup rasa.
5| Masukkan ayam yang telah digoreng sebelum ini.
6| Kemudian masukkan bawang besar dan cili padi.
7| Siap! :D
No comments:
Post a Comment